top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAzoospermi Editör

Mikrodiseksiyon Epididimal Sperm Aspirasyonu (MESA)

Güncelleme tarihi: 11 Oca 2021

MESA, testislerde sperm üretiminin normal olduğu iki taraflı vas deferens kanal yokluğu ve diğer düzeltilmemiş tıkayıcı olgularda tercih edilmektedir. Epididimler’in, enfeksiyon, travma, cerrahi gibi etkenlere bağlı travmasının söz konusu olduğu hastalarda ise; bu yöntem ile sperm bulunması olası değildir.


Azospermi tedavisinde en başarılı yöntem doktorunuz tarafından size detaylı şekilde anlatılır.




MESA işleminin cerrahi süresi; testiküler sperm aspirasyonu işleminden (TESA) daha uzun olup; bu işlem açık cerrahi yol ile ve ameliyat mikroskopu kullanarak uygulanır.





MESA sonrası iyileşme süreci TESA işleminden daha uzundur. Paradoksal olarak tıkalı sistemlerde epididim kaput kısmında, sperm motilitesinin diğer bölgelere göre daha iyi olduğu gösterilmiştir. Bu bilgiler ışığında; MESA işlemin planlanarak yapılması; sperm bulunması oranını arttıracaktır. MESA yöntemi ile dondurulmak üzere bol sayıda sperm hücresinin elde edilebilmesi, bu yöntemin TESA’ya göre önemli bir avantajıdır. Bu yöntem kullanılarak sağlanan gebelik oranları %60 civarındadır. 1990’ların erken dönemlerinden beri uygulanan testiküler veya epididimal biyopsi ile elde edilen sperm hücrelerinin kullanılması ile; obstrüktif azoospermisi olan erkeklerin baba olma şansı bulunmaktadır.


MESA işlemi; genel, spinal veya lokal anestezi yöntemleri ile uygulanabilir. Buna karşılık; işlem sırasından kullanılan optik büyütücünün hasta hareketinden olumsuz olarak etkilenmemesi için; genel anestezi sıklıkla tercih edilmektedir. Anestezi verilmesinden sonra hastanın testis torbası (skrotum) antiseptik solüsyonla boyanır ve steril bir bantla örtülür. Skrotum cildi, kası ve testisi saran zarlar, testis ve epididimi ortaya koymak üzere açılır. Cerrah, testisi eliyle sıkı bir şekilde kavrar ve üzerine yerleşen epididimi baş ve işaret parmağıyla sıkıştırır. Epididim, x 15 – x 25 büyütme altında incelenir ve aspirasyon için uygun olan altın sarısı, yarısaydam sıvıyı içeren genişlemiş testis içi kanallar (tubüller) bulunur. Dikkatli insizyonla epididim tubülleri ortaya konur. Ardından epididim tubülüne oftalmik bir mikrobistüri ile girilir. Bu noktada işleme devam etmek veya işlem tamamlamaya karar vermek için sperm analizi yapılır. Mikroskobik olarak yeterli sıvı identifiye edilene kadar epididim ponksiyonuna devam edilir. Yeterli düzeyde epididim sıvısı identifiye edilirse, cam mikropipetlerle atravmatik olarak biriktirilir. Epididim tübülü bipolar elektrokoter ile mühürlenir ve hemostaz sağlanır. Epididim ve testis torbada normal pozisyonlarına konur ve tabakalar emilebilir dikişlerle kapatılır. Postoperatif skrotal bir destek, hasta konforunu sağlar ve torbadaki ödemi önler. Testisten veya epididimden elde edilen sperm ile sağlanan gebelik oranları arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Girişim sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmediği taktirde, hasta aynı gün taburcu edilebilir. Ancak hastanın taburcu olmasında birçok faktör önemli rol oynadığından, kesin kararı verecek olan kişi, operasyonu gerçekleştiren hekimdir


23 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page