top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAzoospermi Editör

Testiküler Sperm Çıkartılması/Aspirasyonu (TESE/TESA)

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2021

Tüp bebek başarısı, büyük oranda biyopsiler ile yeterli sayıda spermatozoa elde edilmesine bağlıdır. TESE ile tüp bebek için sperm elde etme olasılığı, testiküler aspirasyona göre daha fazladır


Testiküler Sperm Çıkartılması/Aspirasyonu (TESE/TESA)
Azoospermi

TESE’nin modifiye bir formu olan mikro-TESE’de mikroskop yardımıyla izole sperm üretim bölgeleri görüntülenir ve sperm elde edilme başarısı konvansiyonel TESE’den daha fazladır. Mikro-TESE işlemi tecrübeli olan bir cerrah tarafından uygulandığında; infertil, azoospermik erkeklerin yaklaşık %50-60 ’ında sperm hücresi bulunabilir. Azoospermik erkeklerde mikro-TESE, konvansiyonel TESE ve testiküler sperm aspirasyonu yardımıyla sperm bulma oranları birçok çalışmada araştırılmıştır. Mikro-TESE ile sperm bulma oranlarının, konvansiyonel yönteme göre daha iyi olduğu saptanmış; ek olarak bu yöntemle sperm bulma oranının, testiküler sperm aspirasyon tekniğine göre yaklaşık iki kat daha fazla olduğu gösterilmiştir. Mikro-TESE yönteminin komplikasyon oranları da konvansiyonel TESE’den daha düşüktür.


Ameliyat başarısı; yardımcı üreme tekniğinde kullanılmak üzere en az 1 adet canlı sperm hücresi elde edilmesi olarak tanımlanabilir. Sperm hücresi bulunamadığı taktirde; daha sonra planlanan bir ameliyatla tekrar sperm hücresi aranabilir. Azoospermik bir hastada, sınırlı sperm hücre üretimi için zamana ihtiyaç olduğundan; yeniden mikro-TESE uygulamasından önce en az 6-12 ay beklenmelidir.



Mikro-TESE yönteminin avantajları: Biyopsi başına elde edilen spermatozoa sayısında artma, daha az doku çıkarılması (dolayısıyla daha az testis dokusu kaybı riski), testis içindeki kan damarlarının daha iyi görülmesi, damar zedelenmesi ve geride kalan fonksiyonel testis dokusu kaybı risklerinde azalma olarak sıralanabilir. Oosit toplandığı gün, ya da tercihen bir gün önce, lokal ya da genel anestezi altında, testis torbası (skrotum) üzerinden yapılan bir orta hat kesi ile skrotal açıklık gerçekleştirilir ve mikroskop eşliğinde açık teknik kullanılarak sperm hücresi aranır. Biyopsiler alınırken yaklaşık x25 optik büyütme kullanılır. Tüm testis dokusu baştan başa diseke edilerek, testis parankiminin tüm alanları incelenmelidir. İçinde sperm hücre üretiminin devam ettiği tübüller, geniş hacimleri ve beyaz renkleri ile direkt olarak ayırt edilebilirler. Sperm arama işlemi sonrası, mikro-diseke edilen dokularda hiç sperm hücresi görülmemiş ise, bütün testis dokusunun bir kez daha baştan başa incelemesi yapılır. Bu sırada seminifer tübülleri ayıran septalarda, septalara paralel konumda bulunan testis damarları korunmalıdır. Alınan parçalar hemen yan salonda görevli bir biyoloğa verilir ve mikroskop altında, alınan dokularda sperm hücresi aranır. Sperm hücresi bulunamazsa diğer testiste işleme devam edilir. Testis üzerinde yapılan kesi emilebilen bir sütur (dikiş) ile kapatılır. Skrotumun diğer katları ve cilt de emilebilen süturla kapatılıp işleme son verilir. Girişim sonrası, herhangi bir komplikasyon gelişmediği taktirde, hasta aynı gün taburcu edilebilir. Bununla birlikte, hastanın taburcu olma sürecinde birçok faktörün rolü olabileceğinden; son kararı verecek olan kişi operasyonu gerçekleştiren hekimdir.


Mikro-TESE ile sperm hücresi bulunmasına ilişkin çeşitli çalışmalar bulunmakla birlikte; tıkayıcı olmayan infertilite (nonobstrüktif azoospermili) hastalarında yaklaşık %60 ve tıkayıcı (obstrüktif) nedenlere bağlı azoospermide %100’e yakın oranlarda sperm hücresi bulma oranları bildirilmiştir. Başarılı bir şekilde sperm hücresi bulunan hastaların eşlerinde, yaklaşık %50 oranında klinik gebelik geliştiği rapor edilmiştir. Yine başarılı şekilde sperm hücresi bulunmuş olguların yaklaşık %45’inde; devam eden ya da doğumla sonuçlanmış gebelik sağlandığı görülmektedir

85 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page